Το Sudoku είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιγνίδια-πάζλ, που ακονίζουν το μυαλό και, πολλές φορές, αποτελούν πραγματική πρόκληση για τους φανατικούς λύτες. Υπάρχουν εύκολα Sudoku, για να αυξάνουν την αυτοπεποίθησή μας, υπάρχουν και δύσκολα Sudoku, για να μας κρατούν σε εγρήγορση και να μας κάνουν να νιώθουμε ... ξεχωριστοί!
Τι θα λέγατε, όμως, για ένα Sudoku πραγματική πρόκληση; Ένα Sudoku, το οποίο, σύμφωνα με τον δημιουργό του, είναι το δυσκολότερο που έχει δημιουργηθεί μεχρι τώρα, και μπορεί να πάρει βδομάδες για να λυθεί;
και ανοίξτε την με το πρόγραμμα αποσυμπίεσης αρχείων που χρησιμοποιείτε. Ακολούθως, δυναμώστε τον ήχο του υπολογιστή σας, κάντε διπλό κλικ στο αρχείο exe και ... απολαύστε το περιεχόμενο!
Αν δεν έχετε ένα πρόγραμμα αποσυμπίεσης αρχείων, κατεβάστε από εδώ το 7-zip (ανοίξτε την κάρτα με το 7-zip File Manager).
Ένα από τα δημοφιλέστερα και ωραιότερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι το Carol of the Bells (Κάλαντα των Καμπάνων), του Ουκρανού συνθέτη Mykola Leontovych (1877-1921). Οι στίχοι μιλούν για τον ήχο τον καμπάνων που φέρνουν σε όλο τον κόσμο το χαρμόσυνο μήνυμα ότι ήρθε ο Χριστός στη Γη, και έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες και τα Ελληνικά. Υπάρχουν δεκάδες διασκευές του τραγουδιού, από τις οποίες ενδεικτικά παραθέτουμε την πιο κάτω:
Παρόλ' αυτά, το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε βασισμένο σε αυτή τη μελωδία δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τα Χριστούγεννα!
Όλοι, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, έχουμε δει, καθώς απολαμβάνουμε τις διακοπές μας στο εξωτερικό, ανθρώπους που κάθονται στον αέρα, ή που απλά αιωρούνται, μέσα στη μέση του δρόμου!
Αν και η πρώτη αντίδραση είναι να αναρωτηθούμε πώς το κάνουν, ποτέ δεν ψάξαμε περισσότερο για να καταλάβουμε εάν πράγματι πρόκειται για κόλπο ή όντως υπάρχουν ανάμεσά μας όντα που αψηφούν τη βαρύτητα!
Η απάντηση, βέβαια, είναι ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο πρόκειται για τρικ, το οποίο γίνεται με τη βοήθεια ενός μεταλλικού καθίσματος που στηρίζεται στο υποτιθέμενο ραβδί του ... φακίρη, και των ρούχων του!
Παρακολουθήστε το πιο κάτω βίντεο, όπου ένας τέτοιος φακίρης ετοιμάζει την παράστασή του. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το ραβδί περνά μέσα από το μανίκι του, και καταλήγει στο δήθεν αόρατο κάθισμα.
Η Μαντολινάτα και το Φωνητικό Σύνολο Νεόφυτου Ι. Ρούσου μάς προσκαλούν στην ετήσια συναυλία που διοργανώνουν, εις μνήμην Μαίρης Ρούσου. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 20:00 - 21:00, στην αίθουσα Καστελιώτισσα στη Λευκωσία.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικη μουσική και εκλεκτά κομμάτια από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο.
Περισσότερα, στην αφίσα της συναυλίας, στον σύνδεσμο εδώ.
Παλαιότερες αναρτήσεις σχετικές με τη Μαντολινάτα Νεόφυτου Ι. Ρούσου:
* Η Μαντολινάτα και το Φωνητικό Σύνολο Νεόφυτου Ι. Ρούσου είναι ένα μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2011, από τον μαέστρο Νεόφυτο Ι. Ρούσο. Από τότε, εκτός από την καθιερωμένη ετήσια συναυλία, συμμετέχουν σε επιλεγμένες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με ποικίλο ποιοτικό ρεπερτόριο, αφήνοντας μόνο θετικά σχόλια.
Ανακοινώθηκαν το πρωί της Τρίτης τα αποτελέσματα της έρευνας TIMSS 2015. Σε συνέχεια, λοιπόν, παλαιότερης ανάρτησής μας, με τίτλο Αποτελέσματα Κύπρου σε TIMSS και PISA, παρουσιάζουμε συνοπτικά τα αποτελέσματα που αφορούν στην Κύπρο. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να αντλήσει από τη σελίδα του ΙΕΑ, καθώς επίσης και από τους συνδέσμους που βρίσκονται στο τέλος της ανάρτησης, ενώ ενδιαφέροντα και πολύ εύστοχα είναι τα όσα αναφέρονται στο άρθρο της Δρος Έλενας Παπαναστασίου, Η έρευνα ΤΙΜSS και τα αποτελέσματά της.
Η Αγία Αικατερίνη καταγόταν από τη μεγάλη και ιστορική πόλη της Αλεξάνδρειας.Γεννήθηκε ειδωλολάτρισσα, στα χρόνια εκείνα που διώκτες ακόμα αυτοκράτορες βασίλευαν στην απέραντη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.Γύρω στα τέλη του 3ου αιώνα.Ο πατέρας της ήταν ο Κώνστας, μεγάλος άρχοντας και διοικητής της Αλεξάνδρειας.
Διακρινόταν η Αικατερίνη για την ομορφιά και την εξυπνάδα της.Πιο όμορφη νέα από αυτή δεν υπήρχε σ’ ολόκληρη την Αλεξάνδρεια.Αλλά και πανέξυπνη.Μέχρι τα δεκαοχτώ της χρόνια, έμαθε σε τέλειο βαθμό όλες τις υπάρχουσες επιστήμες της ελληνικής και ρωμαϊκής παιδείας:Φιλοσοφία, Ρητορική, Ιατρική, Ποίηση...Όμηρο, Βιργίλιο, Ασκληπιό, Ιπποκράτη, τους ήξερε απ’ έξω.Το ίδιο και τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη και ένα σωρό άλλους φιλοσόφους.Και γλώσσες και διαλέκτους πολλών εθνών έμαθε, ώστε έκανε εκστατικούς όχι μόνο εκείνους που την έβλεπαν και άκουαν από κοντά, αλλά και όσους άκουαν μονάχα τη φήμη για τη σοφία της.
Ένας εργαζόμενος σε ζωολογικό κήπο έχει χάσει την ικανότητά του να διαχωρίζει τους ελέφαντες από τις στρουθοκαμήλους. Όμως, είναι ικανός να μετρά μάτια και πόδια. Μετρά 58 μάτια και 84 πόδια.
Πόσοι ελέφαντες και πόσες στρουθοκάμηλοι υπάρχουν στον ζωολογικό κήπο;
Καλή επιτυχία!
Υπενθυμίζουμε ότι για να υποβάλετε τις απαντήσεις σας, πρέπει να στείλετε email στον διαχειριστή, μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας.
Το τραγούδι Are you lost in the world like me? έχει κυκλοφορήσει πριν από μερικές ημέρες από τους Moby and The Void Pacific Choir, ως μέρος του άλμπουμ These systems are failing. Καταπιάνεται με την ολοένα και πιο αυξημένη εξάρτηση των ανθρώπων από την τεχνολογία, που πολλές φορές τους κάνει αναίσθητους μπροστά στην πραγματικότητα. Το βίντεο είναι του Steve Cutts, και αποδίδει θαυμάσια την πικρή, σκληρή αλήθεια...
Καλό Νοέμβριο,
με την ευχή ποτέ να μην νιώσεις χαμένος στον κόσμο!
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κ. Νικόλαος, στέλνει τις ευχές του σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Μέσα από ένα ξεχωριστό μήνυμα, στο οποίο ξεχωρίζει η περισσσή του έγνοια για το μέλλον του Ελληνισμού, τονίζει τη σημασία της σωστής παιδείας, επισημαίνοντας ότι το καλύτερο σχολείο είναι αυτό που διδάσκει την αρετή, την αριστεία και την πίστη. Καλύτεροι δάσκαλοι, αυτοί που εργάζονται γι' αυτά, και τα εφαρμόζουν στη ζωή τους...
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΠ, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2016, οι στόχοι υπό έμφαση, για τη σχολική χρονιά 2016-2017 είναι οι ακόλουθοι τρεις:
Στόχος 1:
Η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων με έμφαση στην εφαρμογή, κατά τη διάρκεια της διδακτικής διαδικασίας (προγραμματισμός, διδασκαλία, αξιολόγηση), των Αναδομημένων Αναλυτικών Προγραμμάτων και, ιδιαίτερα, των Δεικτών Επιτυχίας και Δεικτών Επάρκειας.
Στόχος 2:
Η ευαισθητοποίηση κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η προώθηση της ισότητας και του σεβασμού.
Στόχος 3:
Η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές δράσεις, στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017».
Οι τρεις αυτοί στόχοι συνάδουν με τους βασικούς άξονες της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, οι οποίοι αφορούν στην πλήρη ενσωμάτωση των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στη διδακτική πράξη, στην προώθηση του αλφαβητισμού και στην επέκταση του θεσμού της Επαγγελματικής Μάθησης (Ε.Μ.) των εκπαιδευτικών λειτουργών.
Παράλληλα, το «Δεν Ξεχνώ» παραμένει ως διαχρονικός στόχος του Υπουργείου αποσκοπώντας στη διατήρηση της μνήμης των κατεχομένων εδαφών μας και τη προώθηση της επίτευξης της επανένωσης της πατρίδας μας, καθώς και της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ όλων των κοινοτήτων του νησιού μας.
Ο γρίφος αυτός είναι του 9ου αιώνα μ.Χ., και έχει ως εξής:
Σε μια όχθη βρίσκονται ένας βαρκάρης με τη βάρκα του, μια αλεπού, μια πάπια και ένα κασόνι με σπόρους. Όλα, άνθρωπος, ζώα, σπόροι πρέπει να περάσουν στην απέναντι όχθη. Ο βαρκάρης μπορεί να περάσει απέναντι μόνο ένα αντικείμενο κάθε φορά. Αν μείνει μόνη της η πάπια με τους σπόρους, θα τους φάει. Αν μείνει μόνη της η αλεπού με την πάπια, θα τη φάει.
Ποιά είναι η σωστή σειρά με την οποία όλοι θα περάσουν το ποτάμι και θα βρεθούν στην αντίπερα όχθη, σώοι και αβλαβείς;
Μπορείτε να κάνετε τις δοκιμές σας, κάνοντας κλικ στην εικόνα πιο πάνω (ανοίξτε το αρχείο μέσα από τον browser που χρησιμοποιείτε), και όταν έχετε τη λύση, γράψτε την με σαφήνεια, και στείλτε την στον Διαχειριστή μέσω της
Κι όμως... Όσο και να το προσέχουμε, όσο κι αν η τελευταία θήκη που αγοράσαμε το καλύπτει από όλες τις πλευρές, όσο κι αν αποφεύγουμε να το χρησιμοποιούμε με βρεγμένα χέρια ... υπάρχουν φορές που το κακό θα γίνει, και θα ... παραγίνει!
"Το τηλέφωνό μου έπεσε στον νεροχύτη!"
''Το τηλέφωνό μου έπεσε στον κουβά με το νερό που έπλενα το αυτοκίνητο!"
"Ξέχασα το τηλέφωνο στην τσέπη της ζακέτας που πλύθηκε στο πλυντήριο!"
"Έχυσα το ποτήρι με το νερό στο τηλέφωνο!"
"Το τηλέφωνό μου έπεσε ... στην τουαλέτα!" (ναι, μπορεί να συμβεί και αυτό!)
Ασφαλώς, η πρώτη αντίδραση είναι να το αρπάξουμε από το νερό! Και ακολούθως, το πιο πιθανό, με τρόμο να διαπιστώσουμε ότι το τηλέφωνό μας έσβησε. Δεν δείχνει τίποτε!
Ο κύβος του Rubik, ή αλλιώς Μαγικός Κύβος, είναι ένα παιγνίδι-πάζλ, που επινοήθηκε το 1974 από τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής Erno Rubik.
Αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, μια εθιστική ψυχαγωγική ενασχόληση, και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παραμένει μέχρι σήμερα το εμπορικότερο παιγνίδι στον κόσμο, με πάνω από 400 000 000 πωλήσεις!
Σε ένα κλασικό κύβο του Rubik, κάθε μία από τις έξι έδρες καλύπτεται από εννιά αυτοκόλλητα, με έξι χρώματα. Ένας μηχανισμός περιστροφής επιτρέπει σε κάθε έδρα να περιστρέφεται ανεξάρτητα από τις άλλες, με αποτέλεσμα να συγχέονται τα χρώματα. Για να λυθεί το παζλ, πρέπει κάθε έδρα του κύβου να αποτελείται αποκλειστικά από αυτοκόλλητα του ίδιου χρώματος.
Υπάρχουν 43 252 003 274 489 856 000 (αλήθεια, πώς διαβάζεται ο αριθμός αυτός;;; ) διαφορετικές διατάξεις του κύβου! Πόσες κινήσεις, όμως, απαιτούνται κάθε φορά για την επίλυση του;
Η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι πολυπρόσωπη. Δύο, όμως, πρόσωπα ξεχωρίζουν στην όλη παράσταση: Ο Χριστός και η Παναγία. Ο Χριστός, με το ηγεμονικό Του παράστημα, που κρατεί την ψυχή της Παναγίας Μητέρας Του, βρέφος φασκιωμένο, και το σκήνωμα της Παναγίας.
Στην εικόνα δεσπόζει το νεκρικό κρεβάτι, στολισμένο με πλούσια ποδέα, όπου αναπαύεται η Παναγία με τα χέρια σταυρωμένα. Μπροστά, στερεωμένο σε ένα απλό κηροπήγιο, καίει ένα χοντρό κερί. Πίσω από το νεκρικό κρεβάτι, και στη μέση ακριβώς, στέκει ο Χριστός με το σώμα σε περίεργη στροφή προς τα δεξιά, προς την κεφαλή της Μητέρας Του. Στα χέρια Του, απλωμένα στην ίδια κατεύθυνση, κρατεί την ψυχή της, που έχει τη μορφή φασκιωμένου μωρού, με τα χέρια σταυρωμένα. Τον τριγυρίζει δόξα και άγγελοι. Στην κεφαλή και στα πόδια του νεκρικού κρεβατιού είναι μαζεμένοι οι δώδεκα απόστολοι με εκφράσεις, στάσεις και χειρονομίες που δείχνουν βαθειά λύπη. Ο Πέτρος θυμιατίζει στην κεφαλή της Παναγίας, ο δε Απόστολος Παύλος και ο Θεολόγος Ιωάννης σκύβουν στα πόδια της και την ασπάζονται. Πιο πίσω είναι τέσσερις ιεράρχες, και δεξιά κι αριστερά, θρηνούν γυναίκες. Τη σύνθεση κλείνουν στο βάθος, πίσω από τις ομάδες των μαθητών, δύο συμβατικά αρχαιόπρεπα κτήρια. Ανάμεσα σ’ αυτά διαβάζεται η επιγραφή Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ. Οι τέσσερεις Ιεράρχες που παρεβρέθηκαν στην Κοίμηση ήταν ο Ιάκωβος ο Αδελφόθεος, ο Ιερόθεος, ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και ο Τιμόθεος.
"Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος έχει κεντρική θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία και Θεολογία. Είναι το γεγονός που αποκαλύπτει τη δόξα της Εκκλησίας και των πιστών. Είναι η μαρτυρία της νέας καταστάσεως που εισάγεται με την έλευση του Χριστού στην ιστορία.
Κατά τη Μεταμόρφωση, ο Χριστός φανερώνει μέσα από την ανθρώπινη φύση Του, την άκτιστη δόξα της θεότητός Του. Ταυτόχρονα προσλαμβάνει στην άκτιστη θεϊκή δόξα τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν.
Ο ύμνος Αγνὴ Παρθένε Δέσποινα είναι ένας μη λειτουργικός ύμνος, που συνέθεσε ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης (1846-1920), τον 19ο αιώνα μ.Χ., κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διευθυντής της Θεολογική Σχολής, στη Ριζάρειο της Αθήνας.
Η παράδοση θέλει την Παρθένο να εμφανίζεται στον Άγιο Νεκτάριο, στο μοναστήρι της Αίγινας, και να του ζητάει να καταγράψει σε χαρτί έναν ιδιαίτερο ύμνο, όπου οι αγγελικές χορωδίες ήταν έτοιμες να ψάλλουν. Αυτός ο Ύμνος ήταν το Αγνὴ Παρθένε Δέσποινα...
Μπορείτε να διαβάσετε και να ακούσετε τον υπέροχο αυτό ύμνο, πιο κάτω:
Πώς θα νιώθατε αν ανακαλύπτατε ότι ένα ποίημα που σας άρεσε γράφτηκε από έναν υπολογιστή; Θα σκεφτόσαστε ότι έχετε εξαπατηθεί ή ότι ο υπολογιστής εργάστηκε δημιουργικά; Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Oscar Schwartz προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν ένας υπολογιστής μπορεί να γράψει ποίηση. Είτε συμφωνήσετε μαζί του είτε όχι, σίγουρα θα προβληματιστείτε!
Καλό Ιούλιο!!!
Για ελληνικούς υποτίτλους: κάντε κλικ στην τροχαλία κάτω δεξιά, ενώ παίζει το βίντεο, και, δίπλα από τον τίτλο Υπότιτλοι, (Subtitles) επιλέξτε Ελληνικά.
Στις 26 του Μάη πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Καλοκαιρινή Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης,
μπροστά από το περίφημο παλάτι Schönbrunn, στους πανέμορφους κήπους του.
Τη συναυλία απόλαυσαν δωρεάν 100 000 άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι!
Ας την απολαύσουμε κι εμείς, έστω από τις οθόνες του υπολογιστή μας!
* Η Μαντολινάτα και το Φωνητικό Σύνολο Νεόφυτου Ι. Ρούσου είναι ένα μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2011, από τον μαέστρο Νεόφυτο Ι. Ρούσο. Από τότε, εκτός από την καθιερωμένη ετήσια συναυλία, συμμετέχουν σε επιλεγμένες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με ποικίλο ποιοτικό ρεπερτόριο, αφήνοντας μόνο θετικά σχόλια.
Ένα από τα πιο γνωστά παιγνίδια απόδρασης, ESCAPE GAMES, όπως είναι γνωστά, είναι το SUBMACHINE, με δημιουργό τον Mateusz Skutnik. Αποτελείται από μια σειρά επεισοδίων, στα οποία ο παίκτης μπαίνει στη θέση ενός χαρακτήρα που βρίσκεται κάπου παγιδευμένος, και ξυπνά ξαφνικά, έχοντας αμνησία. Λύνοντας διάφορους γρίφους, μαζεύοντας αντικείμενα και ανοίγοντας διαδρόμους, πρέπει να βγει έξω και να δραπετεύσει. Το πρώτο παιγνίδι SUBMACHINE κυκλοφόρησε το 2005, και το δέκατο και τελευταίο, προς το παρόν, επεισόδιο, 10 χρόνια αργότερα.
Παρουσιάζουμε πιο κάτω όλα τα επεισόδια του παιγνιδιού, και ευχόμαστε σε όλους