Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Πώς να σώσω το κινητό μου, αν πέσει στο νερό!

0



Κι όμως... Όσο και να το προσέχουμε, όσο κι αν η τελευταία θήκη που αγοράσαμε το καλύπτει από όλες τις πλευρές, όσο κι αν αποφεύγουμε να το χρησιμοποιούμε με βρεγμένα χέρια ... υπάρχουν φορές που το κακό θα γίνει, και θα ... παραγίνει!

"Το τηλέφωνό μου έπεσε στον νεροχύτη!"

''Το τηλέφωνό μου έπεσε στον κουβά με το νερό που έπλενα το αυτοκίνητο!"

"Ξέχασα το τηλέφωνο στην τσέπη της ζακέτας που πλύθηκε στο πλυντήριο!"

"Έχυσα το ποτήρι με το νερό στο τηλέφωνο!" 

"Το τηλέφωνό μου έπεσε ... στην τουαλέτα!" (ναι, μπορεί να συμβεί και αυτό!)

Ασφαλώς, η πρώτη αντίδραση είναι να το αρπάξουμε από το νερό! Και ακολούθως, το πιο πιθανό, με τρόμο να διαπιστώσουμε ότι το τηλέφωνό μας έσβησε. Δεν δείχνει τίποτε!

Τι κάνουμε, λοιπόν, σε τέτοια περίπτωση;


Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Ο κύβος του Rubik και ο ... αριθμός του Θεού!

0



Ο κύβος του Rubik, ή αλλιώς Μαγικός Κύβος, είναι ένα παιγνίδι-πάζλ, που επινοήθηκε το 1974 από τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής Erno Rubik.

Αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, μια εθιστική ψυχαγωγική ενασχόληση, και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παραμένει μέχρι σήμερα το εμπορικότερο παιγνίδι στον κόσμο, με πάνω από 400 000 000 πωλήσεις!

Σε ένα κλασικό κύβο του Rubik, κάθε μία από τις έξι έδρες καλύπτεται από εννιά αυτοκόλλητα, με έξι χρώματα. Ένας μηχανισμός περιστροφής επιτρέπει σε κάθε έδρα να περιστρέφεται ανεξάρτητα από τις άλλες, με αποτέλεσμα να συγχέονται τα χρώματα. Για να λυθεί το παζλ, πρέπει κάθε έδρα του κύβου να αποτελείται αποκλειστικά από αυτοκόλλητα του ίδιου χρώματος.


Υπάρχουν 43 252 003 274 489 856 000 (αλήθεια, πώς διαβάζεται ο αριθμός αυτός;;; ) διαφορετικές διατάξεις του κύβου! Πόσες κινήσεις, όμως, απαιτούνται κάθε φορά για την επίλυση του;


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Η εικόνα της Κοίμησης...

2


 

Η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι πολυπρόσωπη. Δύο, όμως, πρόσωπα ξεχωρίζουν στην όλη παράσταση: Ο Χριστός και η Παναγία. Ο Χριστός, με το ηγεμονικό Του παράστημα, που κρατεί την ψυχή της Παναγίας Μητέρας Του, βρέφος φασκιωμένο, και το σκήνωμα της Παναγίας.

Στην εικόνα δεσπόζει το νεκρικό κρεβάτι, στολισμένο με πλούσια ποδέα, όπου αναπαύεται η Παναγία με τα χέρια σταυρωμένα. Μπροστά, στερεωμένο σε ένα απλό κηροπήγιο, καίει ένα χοντρό κερί. Πίσω από το νεκρικό κρεβάτι, και στη μέση ακριβώς, στέκει ο Χριστός με το σώμα σε περίεργη στροφή προς τα δεξιά, προς την κεφαλή της Μητέρας Του. Στα χέρια Του, απλωμένα στην ίδια κατεύθυνση, κρατεί την ψυχή της, που έχει τη μορφή φασκιωμένου μωρού, με τα χέρια σταυρωμένα. Τον τριγυρίζει δόξα και άγγελοι. Στην κεφαλή και στα πόδια του νεκρικού κρεβατιού είναι μαζεμένοι οι δώδεκα απόστολοι με εκφράσεις, στάσεις και χειρονομίες που δείχνουν βαθειά λύπη. Ο Πέτρος θυμιατίζει στην κεφαλή της Παναγίας, ο δε Απόστολος Παύλος και ο Θεολόγος Ιωάννης σκύβουν στα πόδια της και την ασπάζονται. Πιο πίσω είναι τέσσερις ιεράρχες, και δεξιά κι αριστερά, θρηνούν γυναίκες. Τη σύνθεση κλείνουν στο βάθος, πίσω από τις ομάδες των μαθητών, δύο συμβατικά αρχαιόπρεπα κτήρια. Ανάμεσα σ’ αυτά διαβάζεται η επιγραφή Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ. Οι τέσσερεις Ιεράρχες που παρεβρέθηκαν στην Κοίμηση ήταν ο Ιάκωβος ο Αδελφόθεος, ο Ιερόθεος, ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και ο Τιμόθεος.


Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

0



"Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος έχει κεντρική θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία και Θεολογία. Είναι το γεγονός που αποκαλύπτει τη δόξα της Εκκλησίας και των πιστών. Είναι η μαρτυρία της νέας καταστάσεως που εισάγεται με την έλευση του Χριστού στην ιστορία.

Κατά τη Μεταμόρφωση, ο Χριστός φανερώνει μέσα από την ανθρώπινη φύση Του, την άκτιστη δόξα της θεότητός Του. Ταυτόχρονα προσλαμβάνει στην άκτιστη θεϊκή δόξα τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν.


Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Ο ύμνος Αγνή Παρθένε Δέσποινα

2



Ο ύμνος Αγνὴ Παρθένε Δέσποινα είναι ένας μη λειτουργικός ύμνος, που συνέθεσε ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης (1846-1920), τον 19ο αιώνα μ.Χ., κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διευθυντής της Θεολογική Σχολής, στη Ριζάρειο της Αθήνας.

Η παράδοση θέλει την Παρθένο να εμφανίζεται στον Άγιο Νεκτάριο, στο μοναστήρι της Αίγινας, και να του ζητάει να καταγράψει σε χαρτί έναν ιδιαίτερο ύμνο, όπου οι αγγελικές χορωδίες ήταν έτοιμες να ψάλλουν. Αυτός ο Ύμνος ήταν το Αγνὴ Παρθένε Δέσποινα...

Μπορείτε να διαβάσετε και να ακούσετε τον υπέροχο αυτό ύμνο, πιο κάτω: 

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Αγνή Παρθένε Δέσποινα...

0

Μήνας της Παναγίας μας ο Αύγουστος. Αφιερωμένος σε αυτήν.

Καλό μήνα σε όλους, κάτω από τη σκέπη της!