Διαβάζοντας διάφορα αυτές τις μέρες, σχετικά με την επέτειο της 1ης του Απρίλη, έπεσα πάνω σε ένα άρθρο με τίτλο: Ένα γράμμα του Γρηγόρη Αυξεντίου, με παραλήπτη τον Έλληνα του σήμερα. Αρχικά νόμισα ότι πρόκειται για σκέψεις κάποιου σύγχρονου συγγραφέα, ο οποίος, έχοντας βέβαια γνώση και συναίσθηση των γεγονότων του Αγώνα του 1955-1959, αλλά και της σημερινής πραγματικότητας, τις τοποθετεί στο στόμα του Γρηγόρη, με σκοπό να προβληματίσει και να αφυπνίσει. Η ανάγνωση του άρθρου με διέψευσε. Το γράμμα πράγματι ανήκει στον Αυξεντίου, και παρόλο που ο παραλήπτης είναι συγκεκριμένο πρόσωπο, φίλος του Ήρωα, θα μπορούσε ο καθένας μας να τοποθετήσει στη θέση αυτή τον εαυτό του. Παραθέτω αυτούσιο το άρθρο, όπως δημοσιεύεται από την ιστοσελίδα Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον:
Στις 15 Ιανουαρίου 1950 στην Κύπρο συνέβαινε ένα γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας. Ύστερα από πολλές και μάταιες προσπάθειες των Κυπρίων να πετύχουν την απόδοση του νησιού τους στην Ελλάδα, η Εθναρχούσα Εκκλησία αποφάσισε να κάμει το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Τη μέρα αυτή οι Κύπριοι πήγαν, μέσα σε θύελλα εθνικού ενθουσιασμού, στις εκκλησιές και έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από το Αξιούμεν Ένωσιν της Κύπρου με την Ελλάδα. Συνολικά 95,7% ψήφισαν για την Ένωση, παρά τα αυστηρά και εκβιαστικά μέτρα που είχαν πάρει οι Άγγλοι, και παρά το ότι πολλοί παρεμποδίστηκαν να ψηφίσουν. Ακόμα και Τουρκοκύπριοι πήγαν κι υπόγραψαν τον κοινό πόθο.
Ένας φίλος του Γρηγόρη του γράφει τα νέα και του περιγράφει με τα πιο ζωηρά χρώματα όσα διαδραματίστηκαν στο Δημοψήφισμα. Εκείνος διαβάζει και ξαναδιαβάζει το γράμμα και τα μάτια του γεμίζουν δάκρυα από συγκίνηση. Μέσα του κάτι του λέει μυστικά, ότι αυτό το ηφαίστειο δεν πρόκειται να κοιμάται για πολύ, αλλά θα ξεσπάσει κάποτε και θα συντρίψει τα σίδερα της σκλαβιάς. Στους νεαρούς συναδέλφους του, δόκιμους αξιωματικούς, διαβάζει το γράμμα και ύστερα σε μια κατάσταση εθνικής έξαρσης τους μιλά για τη μακρινή μικρή του πατρίδα και, θαυμαστής καθώς ήταν του Παλαμά, τους λέει ότι η Κύπρος του δεν χάνεται στα τάρταρα, μονάχα ξαποσταίνει!!
Ύστερα κάθεται και γράφει μια απαντητική επιστολή στον φίλο του. Είναι ένα κείμενο υψηλής, πράγματι, έμπνευσης, γραμμένο στις 19 Φεβρουαρίου 1950. Να τι γράφει ο Αυξεντίου στον Σωτήρη Έλληνα:
Αγαπητέ μου φίλε,
Πήρα το γράμμα σου το γραμμένο με την θέρμη της καρδιάς σου σε στιγμές έξαλλου ενθουσιασμού, στιγμές ή καλύτερα μέρες που τις έζησα κι εγώ με την ίδια θέρμη, με το ίδιο πύρωμα της καρδιάς. Την Λευτεριά μας, το ιδανικό των ιδανικών μας, την υπόγραψα κι εγώ, όχι μόνο σε χαρτί, μα φορώντας τη τιμημένη στολή του Έλληνα φαντάρου και θα την υπογράψω οποιαδήποτε στιγμή το ζητήση η Κύπρος μας και με το αίμα μου, όπως και κάθε Κύπριος.
Δεν είναι θαύμα η εξύψωσις των ταπεινών, των χωρίς ιδανικά ανθρώπων σε αγωνιστάς. Αυτός είναι ο Έλληνας. Τη Λευτεριά την έχει μέσα του. Την έχει στο υποσυνείδητό του μπορεί να πη κανείς, μα σαν έλθη η κρίσιμη στιγμή, τότε ξεπετάγεται, την κάνει συνείδησή του και ζωή του, κι ο ταπεινός ο μικρόχαρος μεταβάλλεται σε μαχητή ακατάβλητο.
Ο νικημένος αυτός στον αγώνα της ζωής από το χρήμα και την ταπεινότητα, γίνεται στις στιγμές του εθνικού συναγερμού νικητής του θανάτου. Έτσι γίνηκαν όλα τα Ελληνικά θαύματα. Οι άλλοι, οι άνθρωποι με ιδανικά, αυτοί που προσπαθούσαν να δώσουν από πριν ένα νόημα στη ζωή τους, την ώρα τούτη τη μεγάλη γίνονται το προζύμι και γίνονται οι οδηγοί που κρατούν πάντα αναμμένη τη λαμπάδα των ιδανικών.
Θα 'θελα τις ώρες αυτές να τις ζούσαμε μαζί και πιασμένοι χέρι χέρι να προχωρούσαμε προς τις ψηλότερες κορφές των Κυπριακών βουνών για να το πούμε και ν' ακουσθή σ' όλο τον κόσμο, πως: Γεφύρωμα θα γίνουμε στο πέρασμα της Νίκης της Αφτέρουγης της Λευτεριάς της Λαμπροφόρας. Θα 'θελα να 'μουν κι εγώ εκεί κοντά σου για να χαρώ αυτό που χρόνια αγωνιζόμαστε και λαχταρούσαμε να δούμε.
Να χαρώ τη νεολαία να πιστεύη σ' ένα ιδανικό και ν' αγωνίζεται για το Μεγάλο, το Καλό και τ' Αληθινό. Τώρα που αυτό έγινε, πιστεύω πως τη Λευτεριά μας θα την κερδίσουμε!
Αυτά έγραφε ο Γρηγόρης Αυξεντίου, τότε, τον Γενάρη του 1950... Εξήντα έξι χρόνια μετά, απλά ελπίζουμε ότι θα έρθει κάποτε η ώρα που θα χαιρόμαστε τη νεολαία μας να πιστεύει σε ένα ιδανικό, και να αγωνίζεται για το Μεγάλο, το Καλό και το Αληθινό! Γι' αυτό, όμως, έχουμε όλοι μεγάλες ευθύνες. Αν το καταφέρουμε, τότε ναι, θα μπορούμε να είμαστε και πάλι βέβαιοι ότι τη Λευτεριά μας θα την κερδίσουμε! Διαφορετικά, Γρηγόρη, θα σε απογοητεύσουμε, για μια ακόμα φορά...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου