Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Παιδεία

2



Πρόσφατα έχει δημοσιευτεί η Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Παιδείαστην Κύπρο. Παρόλο που τα όσα αναφέρονται στην έκθεση αυτή είναι άκρως σημαντικά και θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να απασχολούν τον εκπαιδευτικό κόσμο της πατρίδας μας, και παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει πως θα γίνουν αντικείμενο διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κάτι τέτοιο δεν έγινε, τουλάχιστον ακόμα. 

Παρόλα αυτά, κατά καιρούς, εμφανίζονται μεμονωμένα άρθρα σε διάφορους διαδικτυακούς χώρους, και ακολουθούν σχόλια από αναγνώστες. Οι τάσεις είναι δύο. Η πρώτη: λαμβάνουμε υπόψη τα όσα διαπιστώνονται, ανασκουμπωνόμαστε και προχωρούμε σε διορθωτικές κινήσεις. Η δεύτερη: η έκθεση, καθώς και οι διεθνείς διαγωνισμοί στους οποίους αποτυγχάνουν οι Κύπριοι μαθητές, δεν λαμβάνουν υπόψη την κυπριακή πραγματικότητα, καταπατούν κεκτημένα δικαιώματα, παραγνωρίζουν τις προσπάθειες για δημιουργία ενός ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου και "μετατρέπουν τους μαθητές μας σε πιόνια που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς".

Πιο κάτω παρατίθενται τρία άρθρα που αντανακλούν τις πιο πάνω θέσεις: 




Μπορείτε να διαβάσετε στα Αγγλικά την Έκθεση στους πιο κάτω συνδέσμους:
 

Η Παγκόσμια Έκθεση για τους Εκπαιδευτικούς

Η Παγκόσμια Έκθεση για το Εκπαιδευτικό Σύστημα


Η Παγκόσμια Έκθεση, με λίγα λόγια στα Ελληνικά εδώ.


Τι πιστεύετε εσείς;




2 σχόλια :

  1. Δυστυχώς είναι πολλή η λογοκρισία που κάνει το Παιδεία news.
    Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλιά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ανώνυμος

    Πολλοί συμφωνούν. Δυστυχώς, όμως, οι φωνές αυτές δεν ακούγονται ή δεν υπερισχύουν. Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι των Γραμμάτων, καθώς και όσοι σχετίζονται με αυτές τις ερευνητικές προσπάθειες, θα έπρεπε να ακούγονται περισσότερο, και όχι μια φορά στο τόσο, όταν πρόκειται να μιλήσουν σε ένα συνέδριο. Η αλλαγή χρειάζεται πρώτα σωστή προετοιμασία, ξεπάγωμα συνειδήσεων και αντιλήψεων. Χωρίς πραγματική ενημέρωση, διάλογο και αντίλογο αυτό δεν μπορεί να γίνει.

    Σχετικά με το paideia, έχω αντιληφθεί ότι δέχεται τα σχόλια μόνον όταν συμπληρωθεί τόσο το όνομα όσο και το επώνυμο. Παρόλο που αυτό δεν αναφέρεται πουθενά ως κανόνας της σελίδας, ούτε και υπάρχει αστερίσκος (άρα υποχρεωτικό πεδίο) στον χώρο για το επώνυμο. Δεν ξέρω σε τι εξυπηρετεί αυτό (ίσως η σελίδα έτσι φαίνεται πιο σοβαρή), αφού εκείνος που δεν θέλει να βάλει το πραγματικό του όνομα μπορεί να βάλει ό,τι άλλο θέλει. Αν έχεις δοκιμάσει εσύ, θυμάσαι αν συμπλήρωσες κάτι στο επώνυμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή