Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Σκέψεις για μια φετινή ψυχοφελή Τεσσαρακοστή

0



Ἡ ἀλαζονεία τῆς ἐπιστήμης καὶ τῆς τεχνολογίας σὲ συντριβή, ὁ ἄνθρωπος τῆς ἀποκρυπτογράφησης τοῦ γονιδιώματος καὶ τῶν βιοτεχνολογικῶν θαυμάτων, τῆς τεχνητῆς γονιμοποίησης, τῆς τεχνητῆς νοημοσύνης, τῆς ρομποτικῆς καὶ τῆς νανοτεχνολογίας, τῶν ἀσύλληπτων ἐπιτευγμάτων, τῆς «κατάκτησης» τοῦ σύμπαντος, ὁ ψεύτικος γίγαντας τῆς γνώσης καὶ δυνάμεως, πλήρως ταπεινωμένος, ἀπόλυτα ἰσοπεδωμένος, κυνηγάει ἕναν νανοϊὸ ποὺ ἔχει ἀναστατώσει τὴν οἰκουμένη καὶ ἔχει παραλύσει τὰ πάντα καὶ ἀδυνατεῖ νὰ τὸν ἀντιμετωπίσει. Καὶ τὸ χειρότερο, παραμένει ἀταπείνωτος ἀκόμη. Δὲν βλέπει τὸν Θεό. Δὲν πιστεύει στὸν Θεό. Δὲν Τὸν θέλει. Θεὸς πουθενὰ στὸν ὁρίζοντα. Οὔτε τώρα. «Χριστὸς καθεύδει!»

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο (Εγκύκλιος Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυραιωτικής, 22.3.2020).

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Ποιος έκλεψε το δαχτυλίδι

1



Ένα ιαπωνικό πλοίο ετοιμάζεται να αφήσει το λιμάνι και να προχωρήσει στα ανοιχτά. Λίγο μετά το μεσημέρι... Ο καπετάνιος έχει πάει να αλείψει με λάδι κάποια μέρη του πλοίου. Για να μην καταστρέψει το πολύτιμό του δαχτυλίδι, το έβγαλε από το δάχτυλό του και το έβαλε στο τραπέζι, δίπλα από την κουκέτα του. Όταν επιστρέφει, μετά από δέκα λεπτά, διαπιστώνει ότι το δαχτυλίδι λείπει. Υποψιάζεται, λοιπόν, τρία μέλη του πληρώματος, και τους ρωτά πού βρίσκονταν και τι έκαναν τα τελευταία δέκα λεπτά. 

Ο μάγειρας είπε: "Βρισκόμουν στην κουζίνα και ετοίμαζα το αποψινό δείπνο."
Ο ναύτης είπε: "Ήμουν στον ιστό και διόρθωνα τη σημαία που είχε τοποθετηθεί ανάποδα."
Ο μηχανικός είπε: "Ήμουν στο μηχανοστάσιο, γιατί μού φάνηκε ότι οι μηχανές έκαναν έναν περίεργο ήχο."

Αμέσως, ο καπετάνιος κατάλαβε ποιος ήταν ο ένοχος.

Ποιος ήταν ο ένοχος, και πώς το κατάλαβε ο καπετάνιος;

Εδώ οι οδηγίες για τον Διαγωνισμό Γρίφων. 




Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Το φάρμακο κατά του ιού

0

Ο αρχιμανδρίτης Αστέριος Χατζηνικολάου, Φυσικός, μιλά για τη νέα κατάσταση πραγμάτων, 
όπως διαμορφώνεται με την πανδημία του SARS-COV-2.  

Ποιο είναι το φάρμακο κατά του ιού; 

(Πέμπτη, 19.3.2020)







Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Ακολουθίες προς ωφέλεια ψυχών...

0



Οι ακολουθίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν πάντα ένα και μοναδικό σκοπό. Την ενίσχυσή των πιστών στον πνευματικό τους αγώνα, μέσα από την προσευχή και τη συμμετοχή τους στα Μυστήρια, και την πνευματική τους ανύψωση. 

Στην ανάρτηση αυτή, παραθέτουμε τις ακολουθίες των Χαιρετισμών, του Μικρού Αποδείπνου, καθώς και τον Μικρό Παρακλητικό Κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο, με την ευχή να χρησιμοποιηθούν με σωστό και ωφέλιμο τρόπο από κάθε πιστό.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Ο δολοφόνος και το δηλητηριώδες χάπι

1



Ένας μανιακός δολοφόνος απήγαγε πέντε ανθρώπους. Έδωσε στον καθέναν από αυτούς δύο χάπια και ένα ποτήρι νερό, και τους είπε:

"Θα πιείτε ένα μόνο χάπι από τα δύο. Το ένα από αυτά είναι δηλητήριο, το άλλο είναι αβλαβές. Αν πάρετε το δηλητήριο, θα πεθάνετε. Όποιο χάπι σάς περισσέψει, θα το πάρω εγώ."

Για κάποιον περίεργο λόγο, και οι πέντε όμηροι πήραν το δηλητηριώδες χάπι και πέθαναν. 

Πώς ο δολοφόνος ήταν τόσο σίγουρος ότι θα γινόταν αυτό;

Εδώ οι οδηγίες για τον Διαγωνισμό Γρίφων. 




Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Διαγωνισμός Γρίφων!

0



Από σήμερα, το Twinkler's blog σάς καλεί να συμμετάσχετε σε ένα διαγωνισμό γρίφων.

Θα υπάρχει ένας γρίφος κάθε μερικές μέρες.

1. Όποιος δώσει πρώτος τη σωστή απάντηση στα σχόλια κάτω από τον γρίφο, θα είναι ο νικητής του γρίφου. 

2. Τα σχόλια με τις απαντήσεις δεν θα δημοσιεύονται δημόσια. Κάθε μέρα, όμως, θα κοιτάζετε να δείτε στα σχόλια από ποιους πήραμε απαντήσεις. Αν δεν είστε μέσα, τότε χρησιμοποιήστε τη Φόρμα Επικοινωνίας, για να δηλώσετε ότι το όνομά σας δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς που απάντησαν. Καμιά φορά, μπορεί να συμβεί. Οι απαντήσεις θα δημοσιεύονται όταν λήξει ο διαγωνισμός, μαζί με την τρέχουσα βαθμολογία. Θα δημοσιεύονται με την ημερομηνία και την ώρα που παραλήφθηκαν.

3. Ο νικητής θα συγκεντρώνει κάθε φορά 10 βαθμούς.

4. Κάθε σωστή απάντηση που δίνεται μετά από την πρώτη σωστή απάντηση θα παίρνει 3 βαθμούς, εκτός και αν η πρώτη σωστή απάντηση δόθηκε χωρίς επιχειρηματολογία (βλέπε πιο κάτω).

5. Κάθε λανθασμένη απάντηση θα παίρνει 1 βαθμό, απλά για τη συμμετοχή. 

6. Ένας χρήστης μπορεί να δώσει μέχρι και δύο απαντήσεις με το ίδιο όνομα.

7. Απαντήσεις από ανώνυμους χρήστες δεν θα βαθμολογούνται.

8. Κάθε απάντηση που δίνεται, θα πρέπει να συνοδεύεται από επιχειρηματολογία.

9. Απαντήσεις που δίνονται χωρίς επιχειρήματα, δεν θα παίρνουν όλους τους βαθμούς. Συγκεκριμένα, μία πρώτη σωστή απάντηση χωρίς επιχειρηματολογία θα παίρνει 5 βαθμούς. Αν ακολουθήσει σωστή απάντηση, με επιχειρηματολογία, τότε αυτή θα βαθμολογείται με 10 βαθμούς. Συμπληρωματικά: Σωστή απάντηση χωρίς επιχειρηματολογία, μετά από την πρώτη σωστή απάντηση, θα παίρνει 2 βαθμούς. Σωστή απάντηση με επιχειρηματολογία, μετά από την πρώτη σωστή απάντηση, θα παίρνει 3 βαθμούς.

10. Απαντήσεις που δεν επιχειρούν να δώσουν λύση στον γρίφο, δεν θα βαθμολογούνται.

11. Απαντήσεις μετά από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού, δεν θα βαθμολογούνται.

12. Κάθε Μάρτιο, που το Ιστολόγιο θα έχει γενέθλια, αυτόν που θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς, θα τον περιμένει μία ευχάριστη έκπληξη. Ένα μοναδικό δώρο με πολλή αγάπη, στον Βασιλιά των Γρίφων!

Ο διαγωνισμός ξεκινά στις 15 Μαρτίου 2020.

Μπορείτε να μεταφερθείτε στην ενότητα Διαγωνισμός Γρίφων, και συγκεκριμένα στον εκάστοτε τρέχοντα γρίφο, αν κάνετε scroll και κλικ στην εικόνα κάτω από την Επικοινωνία, στο sidebar δεξιά.

Καλή επιτυχία! 




Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα;

0



Είναι φορές που περνά από το μυαλό μας η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας εκτός από τα Ελληνικά, που είναι η μητρική μας, εκτός από τα Αγγλικά, που είναι η διεθνής, εκτός από τα Γαλλικά, που είναι η γλώσσα που σώνει και καλά πρέπει να μάθουμε στο Γυμνάσιο! 

Το πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται χρόνος, προσπάθεια και επιμονή. Ποιος τα έχει όλα αυτά, σε μια εποχή που τα πάντα τρέχουν και εξελίσσονται τόσο γρήγορα...

Παρόλα αυτά, τρόποι υπάρχουν διάφοροι. Από την παρακολούθηση μαθημάτων σε φροντιστήρια ή επιμορφωτικά μαθήματα, μέχρι online μαθήματα ή μεθόδους που ισχυρίζονται ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου επέρχεται μόνιμη μάθηση.